Emigreren naar Zuid-Spanje

Waarom de streek Axarquía in Andalusië?

18 juli 2019

In dit blog vertelt Martin over onze keuze voor Spanje en specifiek de Axarquía-streek in Andalusië. Waarom zijn we verliefd geworden op juist deze streek? Je leest het in dit blog. Veel leesplezier en we vinden het leuk als je een reactie achterlaat!

Foto: Carlos Castro

Onze zoektocht

Naar welk warm land gaan we emigreren?

In het ontwikkelen van onze ideeën om te emigreren naar een warmer oord, waren er diverse opties zoals Curaçao, Frankrijk, Italië en Spanje. Zo viel Curaçao af vanwege de afstand tot Nederland. In Frankrijk is het zomerseizoen te kort, de bureaucratie groot en de Fransen zijn niet echt enthousiast over immigranten. Italië was ook een optie: een mooi land en lekker eten, maar wat ons tegenhield was de zeer slechte economische staat van het land, de matige voorzieningen en met de bevolking en de taal hadden we ook niet direct een klik. Spanje bleef dus over om uit te zoeken wat de mogelijkheden waren.

Onze zoektocht in Zuid-Spanje is begonnen in Calahonda, ten zuidwesten van de stad Málaga, waar we op een leuk bungalowpark zaten dat door een Nederlandse mevrouw werd gerund. Met haar heb ik een leuke babbel gehad over het runnen van een bedrijf in Spanje. Aan die kant van Málaga-stad vonden we het wel heel druk en schreeuwerig, alles gericht op massatoerisme. Dat was iets wat we niet wilden. Dus zijn we het gebied ten oosten van Málaga maar eens gaan bekijken.

Kippenvel in de Axarquía

Streek ten oosten van de stad Málaga

Na het verlaten van de snelweg (A7) bij Vélez-Málaga zijn we het binnenland in gereden om eens te kijken hoe het was in de Axarquía (een streek net zoals de Veluwe een onderdeel van Gelderland is). Heb je wel eens van deze streek gehoord? Wij kregen er kippenvel van: een afwisselend landschap tot een hoogte van 2065 meter, veel groen (zelfs in de zomer), leuke authentieke witte dorpjes met vriendelijke mensen, rust en ruimte, geen industrie en natuurlijk het fijne klimaat. Ook de gezellige badplaatsen zoals bijvoorbeeld Torre del Mar en Caleta de Velez zijn typisch Spaans zonder een overkill aan toerisme. Voor ons stond vast: de Axarquía wordt ons nieuwe thuis!

Het beste klimaat van Europa

Veel zon en aangename temperaturen

Vaak denken mensen dat het hier bloedheet is in de zomer. Er zijn dan soms uitschieters boven de 35 graden, maar meestal is de temperatuur tussen de 28 en 32 graden overdag. Door de droge lucht is het goed uit te houden. De avonden zijn dan heerlijk met een temperatuur rond een graad of 20. In de winter liggen de temperaturen gemiddeld tussen de 17 graden overdag en 7 graden 's nachts. Als het regent, is dat meestal kort maar heftig en klaart het vaak al snel weer op. Echte winters zoals in Nederland kennen we hier niet. Wist je dat het milde klimaat van de Axarquía zelfs het beste klimaat van Europa is?

Druiven, avocado’s, mango’s en… Mangocello!

Een heerlijk aperitief

Door het milde klimaat zonder luchtvervuiling van industrie kunnen hier zoete druiven, avocado's en mango's groeien. Wist je dat 80% van de Europese avocado-oogst uit de Axarquía komt?

Sinds twee jaar wordt hier de tegenhanger van de Limoncello, de Mangocello, geproduceerd. Een heerlijk aperitief met een zacht fluwelen smaak, die bij voorkeur ijskoud gedronken wordt.

Canillas de Aceituno

Een magisch dorp

Uiteindelijk zijn we neergestreken in Canillas de Aceituno, een authentiek wit dorp waar de tijd wel lijkt te hebben stilgestaan. De gemoedelijke sfeer en vriendelijke mensen gecombineerd met tal van voorzieningen zorgen voor een aangename plek om te zijn. In het dorp zijn o.a. diverse goede restaurants, tapasbars en winkeltjes voor de eerste levensbehoeften.

Bovendien is het dorp prachtig gelegen aan de voet van de Sierra Tejeda met als hoogste punt de La Maroma (2065 m). Een aanrader voor iedereen die van natuur, rust en ruimte houdt! In het natuurgebied lopen nog gemzen (soort berggeit met grote hoorns), vossen en kleine wilde zwijnen. Ook zijn er veel roofvogels. 

Ons unieke dorp is niet voor niets uitgeroepen tot pueblo mágico (magisch dorp) van Spanje en dus absoluut de moeite van het bezoeken waard! Als je hier bent, laat je de hectische wereld van alledag gemakkelijk achter je en kun je volledig tot rust komen en de batterij weer opladen.

Ervaar het zelf en boek je verblijf bij Casa Lobera, gelegen aan het natuurpark van de Sierra Tejeda en op slechts 15 minuten lopen van het dorp!

Bekijk & boek Casa Lobera

Reacties

Op dit blog

Jilly Gerrits-van Rumpt op 18 jul 2019 19:39
Weer heel leuk geschreven met die ondertoon van enthousiasme. Omdat ik een Italiëganger ben is de limoncello mij wel bekend. Maar de mangocello lijkt mij ook heerlijk. Dus mochten jullie weer in Nederland zijn, en jullie nemen wat flessen mee, dan wil ik wel een fles mangocello kopen. Of opsturen mag ook 😊. Ik kijk uit naar het vervolg van jullie emigratieverhaal! Succes 💪🏾😺. Groetjes Jilly

Casa Lobera, Martin & Aletta op 18 jul 2019 19:43
Dank je wel voor je leuke reactie, Jilly! Als de mangocello in Nederland verkrijgbaar is, laten we het zeker weten!

Patries op 18 jul 2019 20:35
Verschepen naar Ghana gaat hem niet worden met de mangocello (receptje? Ik zal het niet verder vertellen 😅😉). Superleuk om jullie verhaal te lezen!!!

Casa Lobera, Martin & Aletta (1) op 19 jul 2019 10:08
Dank je wel Patries. Verschepen gaat helaas niet lukken en een recept ook niet. Als de mangocello in Nederland op de markt komt, laten we het weten en kun je 'm daar proeven als je er een keer bent!

Carine D'hoore op 18 jul 2019 21:43
Heerlijk om te lezen, nu nog nagenietend van het verblijf toen we er waren met Pinksteren. In september kom ik terug, om in de eenvoud van dit natuurgebied een thuisgevoel te proeven, met mensen die hun intuïtieve droom werkelijkheid geven, met vele mogelijkheden...., in een authentiek kader, een prachtig vakantiepark, *****

Casa Lobera, Martin & Aletta (2) op 19 jul 2019 10:09
Fijn dat je zo genoten hebt bij Casa Lobera. Wij vinden het enorm leuk dat we je binnenkort voor de tweede keer mogen verwelkomen!

Esther & Theo op 18 jul 2019 23:46
Martín wat heb je dat mooi verwoord. Niets te veel gezegd. En die mangocello is echt superlekker!!! Geniet van jullie mooie stek, de omgeving, het prachtige weer en de Spaanse cultuur.

Casa Lobera, Martin & Aletta (3) op 19 jul 2019 10:09
Lieve Esther en Theo, dank jullie wel!

Monique Kreuwel op 19 jul 2019 10:27
Martin, wat heb je opnieuw een leuke blog! Inmiddels hebben wij, Hans en ik, ook alweer anderhalf jaar een huis bij dit mooie Axarquia-dorp Canillas de Aceituno. Jij weet zo mooi te verwoorden hoe het hier is. Dat het zo prachtig en fijn zou zijn, had ik niet kunnen bedenken en dromen en nu is het werkelijkheid. Lieve mensen: als je hier komt, zul je het zelf zien en voelen. Een prachtige ervaring rijker!

Casa Lobera, Martin & Aletta (4) op 19 jul 2019 13:45
Dank je wel Monique. Wat fijn dat jullie je hier net zo thuisvoelen als wij en wat leuk om mensen zoals jullie om ons heen te hebben!

Cortijo la Zapatera, Rasja en Wouter op 23 jul 2019 10:38
Leuke blogs Martin en Aletta! Ook wij delen de liefde voor deze prachtige streek en voor ons mooie dorp Canillas de Aceituno. En hoe leuk is het wanneer je een leuke groep mensen hebt waarmee je samen kunt genieten. Groetjes vanaf de andere kant... Rasja

Casa Lobera, Martin & Aletta (5) op 23 jul 2019 20:29
Dank jullie wel Rasja en Wouter! We hebben zeker een aantal dingen gemeen en het is leuk om samen dingen te doen! We zien elkaar snel weer. Groetjes terug!

Reactie op dit blog