Axarquía

Authentieke streek in Andalusië

De streek Axarquía ligt ten oosten van de stad Málaga. Het is een sfeervol en authentiek gedeelte van Andalusië. Geniet van het alledaagse leven in een wit dorp in de Axarquía of bezoek de Andalusische steden met een rijke cultuur en historie.

Onze vakantiehuizen

Witte dorpen

Ten oosten van Málaga-stad

Het gebied van de streek Axarquía loopt langs de kust van Rincón de la Victoria tot iets voorbij Nerja en landinwaarts tot de plaats Alfarnate. De Axarquía met zijn Moorse geschiedenis en charmante, witgekalkte dorpen te midden van een prachtig landschap van bergtoppen en valleien, is een sfeervol en authentiek gedeelte van Andalusië.

De streek telt 31 dorpen, ieder met zijn eigen charme en lokale producten of gerechten. Hoe hoger je komt in de bergen, hoe meer het lijkt of de tijd even heeft stilgestaan. Geniet van het alledaagse leven in een authentiek wit dorp. Het tempo is duidelijk lager dan in Nederland en daarmee voor jou heerlijk ontspannen. Wat denk je van een heerlijk glas wijn op een idyllisch terras? Het is ook leuk om een lokale markt te bezoeken.

Markten in de Axarquía

Autoroutes

Verken de Axarquía

Er zijn verschillende leuke autoroutes om de streek Axarquía te leren kennen:

Stel een vraag

Markten in de Axarquía

Streekproducten, handwerk en meer

De dorpen in de Axarquía hebben allemaal wel één of twee keer per week een kleurrijke en levendige markt. De meeste markten hebben kraampjes met verse streekproducten, groenten en fruit, sieraden, aardewerk en keramiek. Ook vind je er kleding, handtassen, linnengoed en seizoensgebonden producten. Sommige dorpen hebben ook een vlooienmarkt, kofferbakverkoop, antiek- of kunstmarkt. In de grotere steden vind je vaak ook een dagelijkse overdekte markt waar vers vis, vlees, groenten en fruit verkocht wordt, zoals bijv. de Mercado Atarazanas in Málaga.

Hier vind je een overzicht van markten. De meeste markten zijn in de ochtend van 09.00 / 10.00 uur tot 14.00 uur.

Canillas de Aceituno

Een magisch dorp

Ligging
Ons dorp Canillas de Aceituno ligt tegen het natuurpark van de Sierra Tejeda, Almijara en Alhama, een prachtig natuurgebied en ideale bestemming om bijvoorbeeld te wandelen of te mountainbiken. Het dorp telt 2300 inwoners. Het ligt op 645 meter hoogte, aan de voet van de hoogste berg in de Axarquía, genaamd La Maroma (2065 meter), en kijkt uit over het meer van Viñuela en de Middellandse Zee.

Magisch dorp
Canillas de Aceituno behoort tot het netwerk van magische dorpen (pueblos mágicos) van Spanje. Om hier deel van uit te kunnen maken, moet een dorp voldoen aan een reeks van aspecten die het speciaal maakt, onvergetelijk, magisch dus. Hierbij kun je denken aan o.a. authenticiteit, kwaliteit, monumenten, natuurschoon en prachtige landschappen, de smaak van lokale producten en gastronomie, festiviteiten en tradities. Het zijn dorpen die uniek zijn en die je als je mooiste herinneringen bewaart. Magische dorpen zijn dus aantrekkelijke en unieke bestemmingen die absoluut de moeite van het bezoeken waard zijn!

Voorzieningen
Canillas de Aceituno heeft een aantal kleine buurtsupers, een bakker, een slager, een aantal tapasbars en 4 goede restaurants: La Sociedad, Bodegón de Juan Maria, Nebula en Secret Garden Restaurant. Ook is er een moderne apotheek en een bank met pinautomaat. Op vrijdagochtend is er een marktje op het plein aan het begin van het dorp.

Feesten
Feesten (Feria's) zijn een belangrijk deel van het leven in Zuid-Spanje. Ieder dorp heeft zijn eigen feestdag, die vaak tot diep in de nacht wordt gevierd. In Canillas de Aceituno wordt op de laatste zondag van april de Día de la Morcilla (Dag van de Bloedworst) gevierd. Dit evenement trekt veel mensen uit heel Andalusië om de lokale delicatesse te proeven. In mei is er de Romería de San Isídro, een processie en feest ter ere van de beschermheilige van de boeren. De feria in de tweede week van augustus is een driedaags feest met optredens, allerlei activiteiten en een schuimparty voor de kinderen.

Meer informatie over de feesten die in de Axarquía plaatsvinden

Onze vakantiehuizen in Canillas de Aceituno

Het dorp is klein, gezellig en levendig. Het heeft o.a. een bakker, een paar supermarktjes, goede restaurants en het doet in tegenstelling tot vele andere dorpen nog niet erg toeristisch aan.

Robert en Janieta