Code oranje voor Spanje

Dit hadden we niet zien aankomen

Artikel uit de Stentor van 25 augustus 2020

Code oranje treft oud-Zwolse verhuurders van vakantiehuizen in Spanje: "Dit hadden we niet zien aankomen".

Na de lockdown was het eigenlijk weer als vanouds in de Spaanse vakantiehuizen van oud-Zwollenaren Aletta en Martin de Vries. Totdat ze gisteren werden overvallen door het bericht dat heel Spanje code oranje kreeg. "Het is een donkere wolk die boven ons hangt."

Gasten voelen zich veilig

In Andalusië zijn weinig besmettingen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakte gisteren bekend dat Spanje en delen van Frankrijk code oranje kregen. Dat betekent dat niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden en dat je bij thuiskomst tien dagen in quarantaine moet. 

Het nieuws bereikte Aletta en Martin, die Nederland vijf jaar geleden inruilden voor Andalusië, gisteren rond de klok van drie. Voor de zekerheid werd contact gezocht met de Nederlandse ambassade in Madrid. "Er werd gezegd dat het voor 90 procent zeker was. Dat was enorm schrikken. We hadden dit niet zien aankomen", vertelt Aletta. 

Niet bang dat ze niet terug naar huis kunnen

In de vakantiehuizen verblijven op dit moment twee Nederlandse gezinnen. "Toen het reisadvies officieel was, hebben we ze gelijk een appje gestuurd, maar ze hadden het ook zelf al gehoord. Ze waren er heel rustig onder en besloten te blijven en in Nederland in quarantaine te gaan. Ze vinden het hier veilig en voelen de supermarkt als een verademing."

De situatie is dan ook anders dan begin dit jaar, toen er een lockdown werd afgekondigd en het vliegruim in veel delen van de wereld werd gesloten. "Onze gasten zijn niet bang dat ze niet terug naar huis kunnen. Het is geen beslissing van de Spaanse overheid, dus ze kunnen gewoon terug. Ze moeten alleen in Nederland in quarantaine."

Helemaal geen besmettingen geweest

Dat heel Spanje code oranje kreeg, verbaast het stel enorm. ,,In principe is het in Spanje veilig, het reproductiegetal ligt lager dan in Nederland. Bovendien is er hier in Andalusië veel ruimte en zijn er weinig besmettingen. Hier in Canillas de Aceituno zijn zelfs helemaal geen besmettingen geweest.”

,,Spanje is een enorm groot land. In Madrid is zeker wel wat aan de hand, maar dat ligt meer dan 500 kilometer verderop. En dichterbij, in Almeria, waren er ook problemen, maar dat is nog altijd 200 kilometer rijden.”

Zomer leek als vanouds

De nieuwe maatregel is een klap voor de Spaanse ondernemers. ,,Het jaar begon goed. We hadden veel boekingen gepland staan, maar toen kwam de lockdown.” Nadat vanaf juni weer mondjesmaat gereisd mocht worden, leek het in juli en augustus toch nog goed te komen.

,,Wij hebben vooral gasten uit Nederland en België. Er staan ook nog boekingen voor september en oktober. Die vallen nu weg. Het leek deze zomer eigenlijk weer als vanouds. Mensen hebben echt genoten en doen dat nog steeds. En dan krijg je nu ineens dit, wat je totaal niet verwacht. Het is een donkere wolk die boven ons hangt. Enorm zorgelijk. We moeten kijken waar het naar toegaat.”

Bron: De Stentor, Regionieuws Zwolle, 25 augustus 2020

Reactie op dit artikel