Natuurgebieden in Andalusië

El Torcal, Caminito del Rey, Grotten Nerja en meer

Andalusië is bezaaid met natuurgebieden en gebergtes. Denk aan de Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama, El Torcal de Antequera en El Chorro met het bekende wandelpad de Caminito del Rey. Zelfs ondergronds is er veel natuur te zien. Bezoek bijvoorbeeld de grotten van Nerja.

Bekijk onze vakantiehuizen

El Torcal de Antequera

Geologisch natuurpark met kalksteenformaties

Het natuurpark El Torcal ligt dichtbij het dorpje Villanueva de la Concepción. Je kunt kiezen uit 3 wandelroutes van 1,5 tot 4,5 kilometer. Het park heeft niet alleen zeer bijzondere kalksteenformaties maar kent ook een grote verscheidenheid aan flora en fauna, zoals bijvoorbeeld roofvogels en gemzen. Vanaf het uitkijkpunt 'Mirador Las Ventanillas' heb je een fantastisch uitzicht over het platteland en bij helder weer kun je de Middellandse Zee en zelfs Afrika zien liggen.

Voor meer informatie kun je een kijkje nemen op de website van El Torcal.

Caminito del Rey

Het Koningspad

Langs de wanden van de Garganta del Chorro-kloof ligt de beroemde Caminito del Rey op hoogtes tot wel 100 meter. Vroeger was dit een van de gevaarlijkste wandelpaden ter wereld, maar na de restauratie in 2015 zijn de paden ongeveer een meter breed en voorzien van afrastering en dus helemaal veilig!

Tickets
Het pad is toegankelijk voor kinderen vanaf 8 jaar. Tickets boek je via de officiële website. Denk er wel aan om dit ruim van tevoren te doen! De wandeling is 7,7 kilometer lang en voor iedereen zonder hoogtevrees een mooie ervaring.

Wandelen kan ook
Voor degene die niet van dit soort avonturen houdt, is er genoeg ander natuurschoon te zien. Rondom El Chorro zijn volop andere wandelroutes die de moeite waard zijn. Bij de omringende stuwmeren kun je picknicken langs de oever, een bootje huren of lunchen bij een van de restaurants en genieten van de ambiance en het uitzicht.

Stel je vraag

Grotten van Nerja

Belangrijke bezienswaardigheid

De grotten van Nerja, 'Las Cuevas de Nerja', liggen op een paar kilometer afstand van het centrum van Nerja, in het dorp Maro. De prachtige druipsteengrot met zijn wonderlijk gevormde stalagmieten en stalactieten wordt ook wel “De kathedraal van het Paleolithicum” genoemd. Vanwege de prachtige akoestiek wordt hier jaarlijks in juli een groot dans- en muziekfestival georganiseerd.

Toevallige ontdekking
In 1959 ontdekten vijf jongens vlakbij het dorpje Maro bij toeval de grotten toen ze op jacht waren naar vleermuizen bij een mijnschacht. Uit onderzoeken van archeologen en geologen blijkt dat de grot al vanaf de prehistorie, zo'n 30.000 jaar geleden in de Paleolithische periode, gebruikt werd voor bewoning, als schuilplaats en begraafplaats. Zo zijn er rotstekeningen van vissen en paarden aangetroffen maar ook werktuigen en skeletten.

Belangrijke bezienswaardigheid
Een jaar na ontdekking zijn de grotten al opengesteld voor het publiek en staan in de top 5 van belangrijke bezienswaardigheden in Spanje. In een van de grotten kan men een stalactiet vinden van maar liefst 32 meter hoog, een van de grootste van Europa. De grotten zijn zo groot dat men tot op de dag van vandaag nog maar 15% kent. De gangenstelsels hebben een lengte van maar liefst 5 kilometer.

Bezoek voor meer informatie de website van Cueva de Nerja.

Río Chillar

Rivierwandeling, leuk voor jong en oud

Het beginpunt van de Río Chillar is tussen Nerja en Frigiliana. De route loopt dwars door het natuurpark van de Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama. Een leuke activiteit, zeker ook met kinderen, op een warme zomerdag. Je loopt door het koele water en er is voldoende schaduw. Onderweg kun je zwemmen in kristalhelder water en je komt watervallen tegen, die een natuurlijke massage bieden! Omdat dit een lineaire route is, kun je op elk moment terugkeren langs de weg die je hebt afgelegd. 

Wat neem je mee?

  • schoenen die nat mogen worden, bijvoorbeeld oude sportschoenen (en sokken om blaren te vermijden) of rivierschoenen. Het gaat erom dat het comfortabel zit en dat je niet uitglijdt, want sommige rotsen kunnen glad zijn.
  • eten en voldoende drinkwater.
  • zonnebrandcrème, een zonnebril, pet of hoed.
  • een stok die steun biedt tijdens de wandeling kan ook handig zijn.
Bekijk onze vakantiehuizen