Kerst en Oud & Nieuw in Spanje

Een maand lang Navidad

20 december 2019

Net zoals in Nederland is december een feestmaand in Spanje. In Nederland vieren we Sinterklaas en twee dagen Kerst. In Spanje vieren we een maand lang Navidad. 6 en 8 december zijn twee feestdagen in Spanje. Rond deze tijd begint de kerstversiering en wens je elkaar hier Feliz Navidad, een gezellige kerstperiode, die tot 6 januari duurt. Het is een tijd waarin veel gegeten en gedronken wordt, vaak samen met de familie. In dit blog lees je er alles over. We wensen je veel leesplezier!

Kerstversiering

Rode kerststerren en kerstverlichting

De dorpen in onze streek La Axarquía worden ieder jaar voorzien van rode kerststerren. Ook wordt er wat kerstverlichting opgehangen. In de grotere steden wordt hier veel aandacht aan gegeven. Hele straten worden voorzien van halve parabolen met kerstuitingen en veel lampjes. Calle Larios, de belangrijkste winkelstraat in Málaga, is een van de grootste trekpleisters van het jaar. Per avond zijn er drie lichtshows op muziek, waar honderdduizenden mensen op afkomen om dit spektakel te zien. Zelf gaan we dit samen met onze familie op 27 december bewonderen!

Gezelligheid staat voorop

Met zoetigheden en Iberico-ham

In deze feestmaand met tal van bijzondere dagen staat alles op een laag pitje. Verwacht zeker bij de overheidsinstellingen geen haast. Spanjaarden zien deze maand als een afsluitmaand van het jaar. De zaken zijn gedaan en iedereen kijkt uit naar het nieuwe jaar. De baas van een wat groter bedrijf geeft vaak een etentje voor zijn personeel. In de kleinere bedrijven gaat men met elkaar wat drinken om het jaar af te sluiten. Geen stress dus om alles voor het eind van het jaar af te ronden, maar met name veel gezelligheid en tijd voor en met elkaar! Er wordt veel gegeten en gedronken. Tussendoor doet men zich tegoed aan zoetigheden als Polvorones (kruimelige zandkoekjes) en Turrón (noga van honing en amandelen).

In de decembermaand krijgen werknemers vaak ook een financieel extraatje, zeker nu het economisch weer veel beter gaat in Spanje. Spanjaarden kopen dan een Iberico-ham om tijdens de feestdagen samen met de familie van te genieten. Zo'n ham kan best wel duur zijn en is voor velen echt een feest. Grofweg kun je zeggen dat hoe duurder de ham, hoe beter de smaak en de kwaliteit ervan is. De kwaliteit heeft te maken met het type varken, wat het gegeten heeft en de droogtijd van de ham.

Gek op gokken

In de ban van El Gordo

Spanjaarden zijn dol op gokken. In de maand december is het met de kerstloterij helemaal raak. Iedereen is dan in de ban van El Gordo (De Dikke), een landelijke loterij waarbij gigantische prijzen te winnen zijn, tot enkele tientallen miljoenen aan toe. Hele straten, dorpen, vrienden en families kopen een lot in de hoop El Gordo te winnen. Op 22 december wordt de trekking live op de televisie uitgezonden; heel Spanje zit dan aan de buis gekluisterd!

Hoe de Spanjaarden Kerst vieren

Kerstavond het belangrijkste

Kerstavond (Nochebuena) op 24 december is het belangrijkste onderdeel van de kerstperiode in Spanje. In huiselijke kring wordt er samen uitgebreid gegeten. De restaurants zijn dan gesloten, wat hier eigenlijk maar zelden voorkomt. Op 25 december wordt er tijdens een uitgebreide lunch opnieuw samen met de familie gegeten. Een tweede Kerstdag zoals in Nederland kennen we hier niet.

Grappendag

Op 28 december

Op 28 december is het Día de los Santos Inocentes, een dag met een religieuze oorsprong. Tegenwoordig is het een feestelijke dag waarop je anderen voor de gek houdt. De Spaanse variant van de Nederlandse 1 april.

Oud en Nieuw

Feestartikelen en 12 druiven

Ook Oud & Nieuw wordt samen met de familie en/of vrienden gevierd, thuis of in een restaurant. Een pakketje met feestartikelen zoals een hoed, feestneus, masker en toeter ligt dan al bij je bord klaar of wordt op een later moment uitgereikt, net als een doosje met 12 druiven.

Volgens de Spaanse traditie eet je om middernacht bij elke klokslag één druif, waarbij elke druif voor één maand van het nieuwe jaar staat. Uit eigen ervaring kunnen we vertellen dat dit erg moelijk is. Degene die het wel lukt, zal een jaar lang verzekerd zijn van geluk, aldus deze traditie.

Vervolgens wenst iedereen elkaar een Feliz Año Nuevo (Gelukkig Nieuwjaar) en wordt er geproost met een glas cava. Siervuurwerk wordt in plaatsen langs de kust afgestoken.

Op Nieuwjaarsdag is het heel gebruikelijk dat Spanjaarden de eerste maaltijd van het jaar samen met hun familie nuttigen.

Driekoningen

Het Spaanse kinderfeest

Op 5 en 6 januari wordt Driekoningen (Los Reyes Magos) gevierd, een kinderfeest dat lijkt op het Sinterklaasfeest in Nederland. De avond van 5 januari is er een optocht van de drie koningen (of drie wijzen). Caspar, Melchior en Balthasar gooien vanaf hun praalwagen een grote hoeveelheid snoep naar de kinderen. Na afloop van de optocht overhandigen de kinderen persoonlijk hun brief waarin ze geschreven hebben wat ze graag willen hebben. Op 6 januari krijgen de kinderen hun kerstcadeaus.

Bij Driekoningen hoort ook de Roscón de Reyes, een ronde taart gemaakt van zoet brooddeeg, met of zonder slagroom gevuld. Volgens de traditie zit in deze taart een klein cadeautje verstopt voor de kinderen.

Op 6 januari is er ook weer een loterij, genaamd El Niño. Er is minder prijzengeld dan bij El Gordo maar als je tot de winnaars behoort, is dit toch zeker een goed begin van het jaar!

De winteropruiming

Ook een feest!

Na 6 januari zijn alle festiviteiten afgelopen, maar dan begint de winteropruiming (Rebajas de invierno). Voor velen ook weer een feest om tegen sterk gereduceerde prijzen kleding en schoenen te kunnen kopen. Deze opruiming duurt 2 maanden. Hou je van winkelen, dan kun je in januari en februari dus je hart ophalen hier!

Laatste blog van dit jaar

Nieuwe plannen voor het nieuwe jaar

Dit was ons laatste blog van dit jaar. We wensen je fijne feestdagen en een gelukkig en gezond 2020! Voor het nieuwe jaar hebben we al tal van plannen. Daarover zal ons volgende blog gaan. Een tipje van de sluier kunnen we nu alvast oplichten. Ben je toe aan een relaxed weekje weg en wil je je in de watten laten leggen? Dan is ons VERWEN-arrangement echt iets voor jou!

Reactie op dit blog