Ons eerste blog

Een kijkje in ons leven in Andalusië

9 juni 2019

Hoera, dit is het eerste blogbericht van Casa Lobera! In onze blogs willen wij (Martin en Aletta) je graag meenemen in ons leven in Andalusië. We gaan je leuke verhalen vertellen en zullen je voorzien van informatie over ons kleinschalige villapark en de omgeving. Dit eerste blog gaat over hoe we hier terecht zijn gekomen en ons leven hier. We hopen dat je onze blogs met veel plezier leest en ontvangen graag je reactie als je vragen of opmerkingen hebt!

Het begin

Ander leven na een burn-out

In juni 2011 werd Martin getroffen door een burn-out. Zijn werk gecombineerd met een aantal andere factoren hadden hem opgebrand en hij was compleet uit balans. In de gesprekken met zijn burn-out-specialist werd er ook gesproken over de tijd na Martins herstel. Een wens van hem was om ooit in het buitenland te gaan wonen: aangename temperatuur, relaxte sfeer en goed eten! Maanden later en vele gesprekken verder zei de burn-out-specialist: "Waarom niet nu?" en boog Martins bezwaren om in mogelijkheden. Hiermee was het zaadje geplant en groeide het idee verder.

Aletta had het naar haar zin in Nederland maar realiseerde zich dat Martin er zijn draai niet meer zou kunnen vinden. Ze wist van zichzelf dat ze in Spanje zou kunnen aarden, omdat ze eerder jarenlang in het buitenland (Griekenland en India) heeft gewoond en gewerkt. Het sprak haar ook aan om in een zonnig land te wonen waar ze meer buiten zou kunnen zijn.

Na wat rondreizen en ideeën opdoen, kwamen we uit op Andalusië en specifiek de Axarquía-streek die ons het meest aansprak. Deze streek ten oosten van de stad Malaga hebben we tijdens onze zoektocht van 3 jaar vaak bezocht en in verschillende seizoenen. Het oorspronkelijke idee was om een B&B te beginnen, maar de haalbaarheid leek minder rooskleurig dan velen denken. Toen Martin op een grijze dag in Nederland een klein vakantiepark in Canillas de Aceituno tegenkwam dat op internet werd aangeboden, zijn we snel gaan kijken.

De omgeving en het dorp spraken ons al aan en toen we aan kwamen rijden en de huizen van het park zagen liggen, werden we op slag verliefd! We zagen de mogelijkheden en kansen. Dit moest ons nieuwe thuis worden! Op 20 april 2015 kregen we de sleutels en zijn we aan de slag gegaan. 

En hoe is het nu?

Terugblik op 4 jaar wonen in Andalusië

Inmiddels wonen we hier dus alweer 4 jaar! We genieten van onze mooie plek aan de rand van het natuurpark van de Sierra Tejeda, de rust en het weidse uitzicht op het dal, het azuurblauwe meer van Viñuela en de bergen. Elke keer als de geiten hun komst aankondigen met hun vrolijke bellen (óf de geitenhoeder die door zijn mobieltje tettert!), moeten we gewoon weer kijken. Zo'n mooi gezicht, een kudde grote en kleine, bonte en witte geiten die langs Casa Lobera de berg af komt, begeleid door een allervriendelijkste, gezette geitenhoeder die altijd wel even in is voor een kort praatje. Je zou het niet zeggen als je zijn postuur ziet, maar hij gaat heel soepel de berg op en af!

Bergafwaarts is niet zo moeilijk, maar de berg op.... dat is wat anders, zo weten we uit eigen ervaring. Onlangs hebben we met een groep vrienden de La Maroma (2065 m), de hoogste berg van de provincie Malaga, beklommen. Vanuit ons dorp ruim 1400 hoogtemeters die we hebben gemaakt. Heel pittig maar zeer de moeite waard! Wat Martin ook erg mooi vindt, zijn de roofvogels. In Nederland had hij het niet zo met vogels, maar hier vindt hij het prachtig die grote adelaars en gieren die zweven op thermiek en op zoek zijn naar hun prooi.

We kunnen na 4 jaar wel zeggen dat we geïntegreerd zijn. We gaan mee in de gewoontes en leefstijl en voelen ons hier thuis. De mensen uit het dorp zijn heel vriendelijk en behulpzaam. Een enkele keer dat gasten de weg niet weten, dan springen ze bijvoorbeeld in de auto en brengen hen naar ons toe. Hoe leuk is dat! Het maken van Spaanse vrienden is niet eenvoudig omdat Spanjaarden behoorlijk gericht zijn op hun gezin en familie. Daar kom je als buitenstaander niet gemakkelijk tussen, maar een hapje en drankje in het dorp is altijd heel gezellig. We vonden het dan ook een hele eer dat we in het voorjaar uitgenodigd waren voor het 25-jarig huwelijk van onze Spaanse huisbaas, waarbij wij de enige buitenlanders waren. Ook hebben we inmiddels een leuke groep Nederlandse vrienden, die we met enige regelmaat zien, leuke dingen mee ondernemen en uit eten gaan.

Maar natuurlijk moet er ook gewerkt worden! Het onderhouden en schoonhouden van de huizen en zwembaden is een behoorlijke klus en daarnaast zijn er nog tal van andere werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld de was en de administratie. Zeker vanaf april tot en met oktober is het zeven dagen in de week werken, maar de leuke gesprekken met onze gasten, hun waardering en de vrolijke geluiden van kinderen die lekker aan het spelen zijn, geven ons veel voldoening en energie. Elk jaar is het ook weer spannend hoe het loopt met de boekingen. Dit geeft soms wat stress, maar tot nu toe is het altijd weer goed gekomen! Het ene jaar is beter dan het andere jaar, maar ja... dat is iets wat bij ondernemen hoort. In de maanden november t/m maart is het rustiger. We hebben dan meer tijd voor onszelf en trekken er graag op uit om meer te ontdekken van het vele moois dat Spanje te bieden heeft. Ook spreken we vaker met vrienden af.

Een "Ik Vertrek" aflevering over ons zou saai zijn. Er zijn natuurlijk wel eens wat dingen, maar niet zodanig dat je er een mooie aflevering over kan maken. Wij vinden het prima zo.

Dit was ons eerste blog. We zijn benieuwd wat je ervan vindt. Laat vooral je reactie achter!

Reactie op dit blog

Reacties

op dit blog

Andre & Katja op 10 jun 2019 10:37
Hele leuke blog jongens! kijken uit naar de volgende! 👍😎😍

Bert Essenstam op 10 jun 2019 10:40
Lieve Martin en Aletta, ik heb enorm veel bewondering voor jullie. Ik volg jullie via FB. Jullie zijn een voorbeeld van doorzettingsvermogen en wil. Ik weet dat er ook veel verdriet aan vooraf ging. Supertrots op jullie!

Marion op 10 jun 2019 17:15
Wat een leuk en vlot geschreven blog! Ben benieuwd naar jullie volgende belevenissen. Groetjes!! ☀️🌿

Carine D'hoore op 10 jun 2019 23:25
Prachtige omgeving, praktisch en stijlvol ingericht, rust- en ontspanningsmogelijkheden, brengen je dichter bij je eigen natuurlijke zijn. Gastvrije contacten met Martin & Aletta, vanuit hun hart en passie gedragen activiteiten. Veel succes in jullie belevenissen in de natuur en de vele ontmoetende gasten *****

Nineke De Vries op 11 jun 2019 22:57
Lieve broer en schoonzus, wat een leuk idee om hiermee te beginnen. Ik kijk uit naar de nieuwtjes die jullie hopelijk gaan delen. En inderdaad, die geiten blijven leuk. Tot augustus!

Margreet Pielage op 12 jun 2019 23:36
Lieve Martin en Aletta, Leuke blog, en fijn ook dat we elkaar een heel klein beetje hebben leren kennen door een mooi toeval.Want: wat was ik blij dat ik de dag voor mijn vertrek (na 10 dagen bij onze lieve vrienden geweest te zijn), met jullie mee kon wandelen en de berg La Maroma kon bewandelen/beklimmen. Ik voel nog het fijne gevoel van na de prestatie... Ik zag daarbij ook de aandacht die jullie voor de groep hadden, de aandacht voor het welzijn enzovoort... Kom ik weer in Canillas de Aceituno, dan hoop ik jullie ook weer te ontmoeten. Warme groet, Margreet

Hans Jager op 14 jun 2019 09:59
Zal dit zeker blijven volgen👍👍👍👍👍

Alex de Vries op 20 jun 2019 12:02
Als (schoon)vader ben ik natuurlijk bevooroordeeld, maar iedere keer als ik bij jullie ben voel ik me meteen thuis. Inmiddels ben ik ongeveer 15 keer geweest en bewonder steeds weer de geweldige plek en omgeving. We zijn vaak samen op stap en komen dan op plaatsen die me verwonderen. Dalen en bergen, soms lijkt het op Zwitserland. De kust en het strand zijn relatief goed bereikbaar, shopping malls zijn groter en mooier dan in Nederland. Spanjaarden zijn oprecht vriendelijke mensen!