Dagelijkse eetgewoonten in Spanje

5 maaltijden per dag

15 oktober 2019

Dit blog gaat over de verschillen in eetgewoonten tussen Spanjaarden en Nederlanders. De Spanjaarden houden van lekker eten. Dat is een belangrijk onderdeel van hun cultuur en dagelijkse leven. In Spanje wordt maar liefst vijf keer per dag gegeten, waarvan twee keer per dag een warme maaltijd. Zondag is een familiedag en wordt er uitgebreid de tijd voor genomen. Veel leesplezier en we vinden het leuk als je een reactie achterlaat!

Eerste en tweede ontbijt

Desayuno en Almuerzo

Wij Nederlanders zijn gewend om vroeg te ontbijten met een paar boterhammen met kaas, jam, hagelslag of iets dergelijks en een kop thee of koffie dan wel een glas melk of jus d'orange. Hier gaat dat heel anders. Het eerste ontbijt bestaat uit koffie en toast met daarop een tomatenprutje (pan con tomate) of de populaire churros (gefrituurde deegstengels) met suiker of chocola.

Velen slaan het eerste ontbijt over. Zo gaan de werklui in ons dorp 's ochtends vroeg naar het café voor een koffie of een flinke borrel en gaan aan het werk tot een uur of 10.00/10.30 uur. Dan laten ze alles vallen waar ze mee bezig zijn en gaan ze pas echt ontbijten. Koffie met een belegd broodje (bocadillo) of bijvoorbeeld zoete broodjes.

Lunch

Comida

De lunch tussen 14.00 en 16.00 uur is voor de Spanjaarden de belangrijkste (warme) maaltijd van de dag en daarom ook uitgebreider dan de avondmaaltijd (Cena). Er is inmiddels wel een verschil ontstaan tussen het platteland en de steden, waarbij enkel de grote bedrijven een uitgebreide lunchtijd kennen en de werknemers niet naar huis gaan. De kleinere bedrijven in de steden en dorpen sluiten wel hun deuren. De lunch wordt dan gevolgd door de siësta om rond 17.00 uur (en in de zomer later) weer aan het werk te gaan. In Nederland hebben we tussen de middag een half uurtje om naar de catering of het restaurant te rennen en het "bammetje" met een kop soep naar binnen te werken, snel een stukje lopen of met je collega’s kletsen en weer door...! Zie je het verschil?

Tussendoortje en Diner

Merienda en Cena

Rond een uur of zes is het tijd voor een lekker tussendoortje. Dat kan iets zoets zijn zoals koekjes of een gebakje met een kop koffie of thee. Een andere optie is om buiten de deur, vaak samen met vrienden, tapas te eten met een glas bier, wijn of tinto de verano, een lichte zomerwijn.

Nederlanders drinken wanneer ze van het werk thuiskomen ook snel even een wijntje, biertje of iets fris want tussen 18.00 en 19.00 moet het eten alweer op tafel staan. Hier in Spanje is dat weer net een beetje anders. Afhankelijk van de tijd van het jaar eten de Spanjaarden in de avond een kleine maaltijd op een tijdstip dat de temperatuur wat lager is. In de winter rond 20.30 uur en in de zomer kan dit zelfs pas rond 22.30 uur zijn.

Drinken

Vastgebakken in de cultuur

Wij Nederlanders denken dat we met onze bekende merken bier grote drinkers zijn. Laten we je uit de droom helpen. Spanjaarden kunnen dit veel beter en het is daarmee tegelijkertijd ook een nationaal probleem. De overheid doet veel aan campagnes om het drinken van alcohol tegen te gaan, maar onlangs verscheen er een video op Facebook dat agenten tijdens hun lunch gewoon een biertje zaten te drinken. Het zit zo vastgebakken in de cultuur dat het een hele opgave is om dit te veranderen. Als Martin bijvoorbeeld een cola bestelt in het bijzijn van onze Spaanse vrienden, dan vinden ze dat raar. Een man drinkt bier...

Opvallend is dat er bij grote feestevenementen (feria's) weliswaar veel alcohol gedronken wordt maar dat dit bijna nooit gepaard gaat met rottigheid. In tegenstelling tot Nederland waar dan al snel opstootjes ontstaan. De mensen hier hebben plezier en zijn niet op zoek naar ruzie of knokpartijen. Ook is er veel respect voor de Guardia Civil en de overige politie, wat in Nederland maar al te vaak ontbreekt. Er is ook een overeenkomst met Nederland: de jeugd heeft niet al te veel geld en kent hier ook het fenomeen "indrinken" met goedkope drank.

Onze eigen eetgewoonten

Een mix van Spanje en Nederland

Er zijn dus genoeg verschillen tussen de gewoonten in Spanje en Nederland. Als je je er niet aan stoort en er een beetje in meegaat, is het prima toeven hier. Nu we 4,5 jaar in Andalusië wonen, hebben wij een mix gevonden van beide eetgewoonten. 's Ochtends een gewoon goed Nederlands ontbijt en hoe de rest van de dag eruit ziet, hangt af van onze werkzaamheden. We eten niet meer op vaste tijdstippen en zo zou het zo maar kunnen zijn dat we 's avonds pas om 21.30 uur onze warme maaltijd nuttigen.

Reactie op dit blog